İyilik projemiz
Ülkemizde HPV aşısı ücretli olarak tüm eczanelerde bulunmaktadır.
Runrotary olarak buradaki bağış amacımız;
alım gücü kısıtlı olup bu aşıya uygun zamanda ulaşamayan özellikle kız çocuklarımıza aşıyı temin ederek destek olacak bağışların yapılmasını sağlamaktır.
Destek ve bağışlarınızla bu aşıyı satın alarak kız çocuklarımızın HPV virüsünden korunmalarını sağlayacağız.
Ayni zamanda ülkemiz programlarında da bu aşının daha öncelikli olması için hep birlikte farkındalık yaratacağız…
ŞİMDİ DEĞİL DE NE ZAMAN KOŞACAĞIZ ….
HPV NEDENİYLE KİMSE KANSER OLMASIN ….
https://www.drozdogan.com/erkek-cocuklara-hpv-asisi-yapilmali-phil-rech-hikayesi/
HPV Aşısı Nedir?
HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonundan, HPV ile ilişkili kadında rahim ağzı, dış genital organlar, makat, erkekte penis ve makat, her iki cinsiyette baş-boyun ve boğaz kanserlerinden ve siğillerden korunmaya yarayan bir aşıdır. HPV aşıları en çok kanser nedeni olan HPV tipleriyle, siğillere neden olan HPV tiplerine karşı geliştirilmiştir. İkili, dörtlü ve dokuzlu HPV aşıları vardır.
İkili ve dörtlü HPV aşıları rahim ağzı kanserlerinin %70-80’inden sorumlu HPV 16 ve 18 tiplerine; dokuzlu aşı ise kanserlerin %88-90’ından sorumlu HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 tiplerine karşı %100 korur. Ayrıca dörtlü ve dokuzlu aşının genital siğillerin %90 nedeni olan HPV 6 ve 11’e karşı %100 ek koruması vardır.
HPV aşısı, çocuklar için cinsiyet fark etmeksizin 11-12 yaşında yapılmalıdır. Zamanında aşılanmayan erkek çocukları 45 yaşına kadar aşılanabilirler. Kadınlarda yaş için bir üst sınır bulunmaz, cinsel yönden aktif olsa dahi her yaşta aşı yapılabilir ve aynı koruyuculuğa sahiptir. Ancak aşının içeriğinde bulunmayan diğer kanser yapıcı HPV tipleri aşıya rağmen kanser geliştirebilirler. Bu nedenle aşılı olunması durumunda dahi düzenli olarak hekim kontrolünden geçmek önemlidir.
Kanserle Mücadelede Aşının Koruyucu Rolü
Rahim ağzı kanseri ya da diğer adıyla serviks kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her yıl 500.000’den fazla kadına bu hastalığın tanısı konmakta ve 250.000’den fazla kadın da bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanseri hastalarının %80’i düşük ve orta gelir seviyesine sahip olan ülkelerde görülmektedir. Rahim ağzı kanserinden korunmak mümkündür. Koruyucu önleyici sağlık, düzenli hekim kontrolü ve HPV aşısı kansere karşı etkin bir mücadele yöntemidir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tarihe mi Karışıyor?
Dünya Sağlık Örgütü, 15 yaşından önce cinsiyet fark etmeksizin tüm çocukların en az %90’ı aşılanabilirse, kadınlar 35 ve 45 yaşlarında en az iki HPV testi yaptırırsa ve kanser öncesi lezyonlar ile kanserlerin %90’ı tedavi edilirse 2120 yılında rahim ağzı kanserinin tüm dünyadan yok olacağını açıklamışlardır.
Aşının Yan Etkileri Var Mı?
HPV aşısı canlı veya ölü mikrop bulundurmadığından HPV iltihabı, kanser veya ölüm gibi yan etkileri bulunmuyor. Sadece çocukluk çağı aşıları gibi hafif ateş, aşı yerinde hafif ağrı ve kızarıklık yapabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2020 yılında 604 bin kadın rahim ağzı kanseri teşhisi aldı ve 342 bin kadın hayatını kaybetti. İnsan Papilloma Virüsü (HPV), virüsünün 200’den fazla tipinin olduğu biliniyor. HPV’nin herhangi bir tipi rahim ağzı kanserlerinin %95’ten fazlasına sebep oluyor. Dünya çapında kadınlar arasında en çok görülen rahim ağzı kanserlerinin %50’si ise HPV’nin 16 ve 18 tipine bağlı olarak meydana geliyor.
Yüksek riskli HPV virüs tipleri farklı kanser türlerine neden olabilir. Yüksek riskli 14 HPV tipi vardır. En yaygın HPV virüs tipi HPV 16 ve 18’dir
Sıklıkla görülen düşük riskli HPV virüs tipleri: HPV 6 ve HPV 11
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV enfeksiyonunun en sık bulaşma yolu, virüsü taşıyan biriyle vajinal, anal veya oral yolla yapılan cinsel ilişkidir. Nadiren de olsa, hamam, sauna, umumi tuvaletler gibi ortak alan kullanımlarından da bulaşma olabilir. HPV, enfekte bir kişinin hiçbir belirtisi veya semptomu olmadığında da bulaşabilir.
HPV testi ile kesin tanı konulur. Bu test, rahim ağzı kanseri tarama testinin bir parçası olarak uygulanır. Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. Tarama sırasında rahim ağzından küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir. Tarama, 35 ila 65 yaş arasındaki kadınlarda beş yılda bir yapılır. Taramanın amacı hastalığın erken evrede tanı almasını sağlamaktadır. Erkeklerde de anal kanser gelişme riski yüksek olduğu için risk grubundaki kişilere de HPV testi öneriliyor.
Türkiye’de rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yapılmaktadır.
HPV’den tamamen korunmak mümkün olmasa da, cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak, HPV riskini azaltabilir. Ancak kondomlar genital bölgenin tamamını kapsamadığı için kesin bir koruma sağlamaz. HPV aşıları, genital siğil ve rahim ağzı kanserine en sık yol açan HPV tiplerine karşı koruma sağlar ancak tüm HPV tiplerine karşı koruma sağlamaz.
HPV Aşısı Ne zaman Yapılır?
HPV aşılarının 9-14 yaş grubundaki çocuklara yapılması öneriliyor. Aşının, HPV’ye maruz kalmadan önce yani cinsel olarak aktif olmadan önce yapılması koruyuculuk oranını artırıyor. HPV aşısının bir yaş sınırı bulunmuyor ancak 40’lı yaşlara kadar aşının uygulanması bireylerin sağlığı için önemli. HPV aşısının kız çocuklar kadar erkek çocuklara da uygulanmasını istenmesinin sebeplerinden biri olarak erkekleri aşılamanın erkeklerden kadınlara HPV bulaşma riskini de azaltacağını öngörülmesi olarak gösteriliyor.
CDC’nin (Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri) önerilerine göre, 11-12 yaş grubundaki kız ve erkek çocuklar ilk doz HPV aşısı ile aşılanmalı. Ancak aşılama en erken 9 yaşından sonra olmalı. İlk doz ile ikinci doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 15 yaşına kadar iki doz aşı HPV’ye karşı koruyuculuk sağlarken 15-26 yaş aralığında aşının koruyuculuk sağlayabilmesi için üç doz aşı uygulanmalıdır. FDA, aşının 9-45 yaş aralığında uygulanabileceğini fakat 27-45 yaş aralığındaki kişilerin aşı olmadan önce doktor tavsiyesi almalarının daha uygun olacağını belirtiyor.
En az 5 yıl koruyuculuğu olan HPV aşısı, 4 tip HPV virüsüne karşı %100 koruma sağlamaktadır. Bu 4 tip virüsün oluşturabileceği serviks, vulva ,vagina prekanseröz oluşumlarını ve genital siğillerini engellemektedir. Yüksek koruma 9-26 yaş grubundaki daha önce hiç karşılaşmadığı 4 tip virüs için geçerlidir.Bireyler HPV’nin bir tipi ile enfekte olsalar bile diğer HPV tiplerine karşı aşı olarak korunabilirler. Ancak hiçbir aşı, önceden var olan HPV enfeksiyonuna karşı fayda sağlamaz. HPV aşısı olan kadınlar Pap Smear Testi yaptırmaya mutlaka devam etmeli çünkü HPV aşısı tüm HPV tiplerine karşı koruma sağlamadığı bilinmektedir.